Kluski śląskie w tempurze

0 (0 ocen)

Kluska śląska nie musi być nudna. To propozycja kluski w tempurze- japońskiej panierce. Kluski są smaczne i chrupiące :)

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    skrobia ziemniaczana

    Panierka:
    100 g tempur
    50 g bułki tartej
    2-3 jajka

Kluski śląskie w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  • 2. Ziemniaki przecedź. I jeszcze gorące ubij tłuczkiem.
  • image-0bxqyhk 3. Ziemniaki wyrównaj i podziel je na 4 części.
    Jedną część wyjmij i połóź na resztę ziemniaków.
    Do dziury wsyp skrobię na równi z pozostałymi częściami
  • image-1gdfalg 4. Ciasto wymieszaj ze skrobią.
    Z masy formuj kulki , na środku każdej palcem zrób dziurę.
  • 5. Kluski wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oleju. Gotuj ok 7 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • 6. Kluski wyjmij , ostudź.
  • 7. Tempurę wymieszaj z bułką. W osobnej misce roztrzep jajka.
  • 8. Kluski obtocz w jajku a następnie w panierce- każdą kluskę panieruj 2-krotnie
  • 9. Kluski smaż na oleju z oby dwóch stron na rumiany kolor

Komentarze

Podobne przepisy