Śląski żur

0 (0 ocen)

Żurek palce lizać

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu na żur śląski http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zur-slaski-1
    30 dag boczek
    4 - 5 szt. np. kiełbasy śląskiej
    ok. 80 dag ziemniaki
    ok. 1,5 l woda
    2 ząbki czosnku
    2 - 3 łyżeczki majeranku
    1 łyżka smalcu
    1 cebula
    kilka kulek ziela angielskiego
    liść laurowy

Śląski żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę śląską kroimy w kostkę i smażymy na smalcu ,do zrumienienia ,cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do przesmażonej wędliny.Smażymy aż cebula nam się zeszkli.Przekładamy wszystko do większego garnka ,zalewamy wodą.Gotujemy z dodatkiem ziela,liścia l. i czosnku(drobno pokroić).Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wywaru i gotujemy.
    Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas żur śląski i zagotowujemy.
    Na końcu dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku i jeszcze przez dłuższą chwilę gotujemy.Żur można dodatkowo podać z kwaśną śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy