0,5 litra zakwasu na żur śląski http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zur-slaski-1
30 dag boczek
4 - 5 szt. np. kiełbasy śląskiej
ok. 80 dag ziemniaki
ok. 1,5 l woda
2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżeczki majeranku
1 łyżka smalcu
1 cebula
kilka kulek ziela angielskiego
liść laurowy
1.Boczek i kiełbasę śląską kroimy w kostkę i smażymy na smalcu ,do zrumienienia ,cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do przesmażonej wędliny.Smażymy aż cebula nam się zeszkli.Przekładamy wszystko do większego garnka ,zalewamy wodą.Gotujemy z dodatkiem ziela,liścia l. i czosnku(drobno pokroić).Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wywaru i gotujemy.
Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas żur śląski i zagotowujemy.
Na końcu dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku i jeszcze przez dłuższą chwilę gotujemy.Żur można dodatkowo podać z kwaśną śmietaną.
Komentarze