Śląski deser, czyli 'szpajza cytrynowa'.

  • wyświetlono: 6691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wspaniały lekki deser o konsystencji pianki na niedzielne, rodzinne popołudnie i nie tylko :)

Składniki

6 jajek
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru (opcjonalnie)
sok z jednej cytryny

Dodatkowo:
śmietana kremówka
gorzka czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Śląski deser, czyli 'szpajza cytrynowa'.

  • 1. 2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklane gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Jajka należy dokładnie umyć (można sparzyć), a następnie oddzielić białka od żółtek.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy po jednym żółtku i ubijamy delikatnie. Przestygniętą, ale nie twardniejącą galaretkę mieszamy z sokiem z cytryny i lekko miksujemy z naszą masą.
  • 4. Całość wlewamy do małych miseczek lub do jednej dużej ( mi wyszły dwie małe i jedna duża) po czym wkładamy do lodówki, aby całość ładnie stężała.
    (Ja włożyłam na całą noc)
  • 5. Można udekorować śmietaną i gorzką czekoladą :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha

Dodane przez: Bernika

Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha

Tym deserem chcę otworzyć kuchnię...

Błyskawiczny deser cytrynowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Błyskawiczny deser cytrynowy

Wychowuję 17-miesięcznego Stasia....

Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Dodane przez: Cukiereczek

Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Taki deser wspaniale orzeźwia,...

image-19niko1

Dodane przez: xamelka1

Deser kawowo-rumowo-cytrynowy

Deser najlepiej smakuje gdy jest...

Deser cytrynowo-jogurtowy

Dodane przez: e-jola1

Deser cytrynowo-jogurtowy

Delikatny i orzeźwiający deser

zista, czyli ucierane ciasto cytrynowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Zista czyli ucierana babka o smaku cytrynowym

Tradycyjnym śląskim wypiekiem jest...