Śląska tradycyjna zupa z soczewicy linzy linsen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śląska prosta tradycyjna zupa z zielonej soczewicy
Składniki na 1,5 l zupy:
• ok. 150 g soczewicy
• 1 marchewka
• 2 średnie ziemniaki
• Wędzona kość mięsna
• Kawałek boczku wędzonego
• 2 łyżki mąki
• Kostka bulionowa do przyprawienia (ja używam trudno dostępnej Maggi „fette Brühe” – uwaga Knorr o tej samej nazwie się nadaje średnio – drugi w kolejce smakowej jest Knorr „bulion na wędzonym boczku”, a w sumie dobry każdy, byle nie drobiowy)
• Około pół (bardzo płaska) łyżeczki cukru
• Około 2 i pół łyżki octu
• Pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Soczewicy moczyć nie trzeba Wrzucić do gara razem z kością wędzoną i boczkiem
2. Gotować, aż mięsko będzie odchodzić od kości, a boczek będzie miękki (soczewica w tym czasie będzie już miękka)
3. Dodać pokrojoną marchewkę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
4. Wrzucić kostkę bulionową, albo dwie do smaku – z tym bywa różnie w zależności od tego jak słony był boczek i dodać pieprzu (najlepiej zmielić na świeżo z młynka)
5. W międzyczasie, gdy gotują się ziemniaki z marchewką, obrać kość z mięska i wrzucić do zupy – mięsko- nie kość. Kość po wystygnięciu oddać psu (jeśli nie mamy własnego, co jest błędem egzystencjonalnym, to oddać psu sąsiada, sąsiadki, teściowej, ewentualnie policyjnemu)
6. Boczek można pokroić w kostkę (jeśli reszta uczestników biesiady lubi gotowany boczek) i wrzucić do zupy. Jeśli nie lubi - można postąpić jak z kością lub zostawić na kanapki.
7. Zrobić zasmażkę (ja robię bez tłuszczu prażąc mąkę na patelni)
8. Wyłączyć ogień i dodać cukru i octu, zamieszać i skosztować – tu zalecam ostrożność: lepiej dodawać małymi partiami niż przesadzić- zbyt słodkiej lub zbyt kwaśnej zupy nie naprawimy.
Jeśli zupę zostawimy na później to może być potrzebne uzupełnienie octu lub cukru – z czasem w tajemniczy sposób się neutralizują.
Zauważmy – nie dajemy liści laurowych, ziela angielskiego, klasycznej włoszczyzny i czosnku
Komentarze