śląska tradycyjna zupa z soczewicy linzy linsen

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis uzyskany od mojej mamy (rocznik 1929), jak to przed wojną się gotowało

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • soczewica
    ziemniaki
    wędzona kość
    boczek
    marchewka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Śląska tradycyjna zupa z soczewicy linzy linsen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śląska prosta tradycyjna zupa z zielonej soczewicy

    Składniki na 1,5 l zupy:
    • ok. 150 g soczewicy
    • 1 marchewka
    • 2 średnie ziemniaki
    • Wędzona kość mięsna
    • Kawałek boczku wędzonego
    • 2 łyżki mąki
    • Kostka bulionowa do przyprawienia (ja używam trudno dostępnej Maggi „fette Brühe” – uwaga Knorr o tej samej nazwie się nadaje średnio – drugi w kolejce smakowej jest Knorr „bulion na wędzonym boczku”, a w sumie dobry każdy, byle nie drobiowy)
    • Około pół (bardzo płaska) łyżeczki cukru
    • Około 2 i pół łyżki octu
    • Pieprz czarny
    Przygotowanie:
    1. Soczewicy moczyć nie trzeba Wrzucić do gara razem z kością wędzoną i boczkiem
    2. Gotować, aż mięsko będzie odchodzić od kości, a boczek będzie miękki (soczewica w tym czasie będzie już miękka)
    3. Dodać pokrojoną marchewkę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki
    4. Wrzucić kostkę bulionową, albo dwie do smaku – z tym bywa różnie w zależności od tego jak słony był boczek i dodać pieprzu (najlepiej zmielić na świeżo z młynka)
    5. W międzyczasie, gdy gotują się ziemniaki z marchewką, obrać kość z mięska i wrzucić do zupy – mięsko- nie kość. Kość po wystygnięciu oddać psu (jeśli nie mamy własnego, co jest błędem egzystencjonalnym, to oddać psu sąsiada, sąsiadki, teściowej, ewentualnie policyjnemu)
    6. Boczek można pokroić w kostkę (jeśli reszta uczestników biesiady lubi gotowany boczek) i wrzucić do zupy. Jeśli nie lubi - można postąpić jak z kością lub zostawić na kanapki.
    7. Zrobić zasmażkę (ja robię bez tłuszczu prażąc mąkę na patelni)
    8. Wyłączyć ogień i dodać cukru i octu, zamieszać i skosztować – tu zalecam ostrożność: lepiej dodawać małymi partiami niż przesadzić- zbyt słodkiej lub zbyt kwaśnej zupy nie naprawimy.
    Jeśli zupę zostawimy na później to może być potrzebne uzupełnienie octu lub cukru – z czasem w tajemniczy sposób się neutralizują.
    Zauważmy – nie dajemy liści laurowych, ziela angielskiego, klasycznej włoszczyzny i czosnku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (182 ocen)

Zupa grzybowa

To może cię zainteresować