Dzisiaj dziele się z Wami tradycyjnym polskim daniem prawdziwą śląską roladą w towarzystwie jak przystało na to danie z gumiklyjzami i modrą kapustą. To danie to nasza polska , śląska tradycja.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
mięso wołowe 4 płaty,
boczek wędzony 250 g,
kiełbasa śląska 2,
cebule 2,
ogórki kiszone 2,
pieprz mielony do smaku,
sól do smaku,
liść laurowy 1,
ziele angielskie 2 ziarenka,
masło 2 łyżki,
mąka 1 łyżka z czubkiem,
musztarda,
Śląska rolada z modrą czyli czerwoną kapustą i gumiklyjzami czyli kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prawdziwe rolady śląskie robi się z mięsa wołowego.
Płaty wołowe umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , następnie rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą.
Boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kiszone pokroić w słupki natomiast cebule po obraniu w kostkę.
Każdy płat delikatnie oprószyć solą i pieprzem mielonym, następnie posmarować musztardą.
Na każdym płacie rozłożyć pokrojonej cebuli , położyć po 2 - 3 słupki ogórka, kiełbasy i boczku ( jeżeli płaty nie są duże to po 1
słupku).
Boki mięsa zwinąć do środka i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną i delikatnie oprószyć mąką pszenną.
W głębszej patelni rozgrzać masło włożyć ciasno rolady i obsmażyć z każdej strony, zalać ciepłą wodą dodać liść laurowy , ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości.
Upieczone rolady wyjmujemy , nici odwijamy a powstały sos zaklepujemy mąką wymieszaną w wodzie .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z ognia.
Podajemy z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.
Danie śląskie gotowe do podania.
Teroz podom Wom tyn przepis tak jak jo godom.
Wołowe płaty rozczaskac, lekko posuć solą i korzyniem, poszmarować zymftym.
Odubać cebula i pokroć w kostka.Wuszt , boczek i ogórek pokroć w słupki.
Na kożdy płat położyć kożdy ze składników, zawinąć nicią posypac lekko mąką , wsadzić na rozgrzono umasta i piec aż bydom miękkie.
Po upieczyniu łodwinąć nic , z tłuszczu zrobić zołza, zagęscić ją mąką wymieszaną w wodzie.
Podowac z modrą kapustą i gumiklyjzami.
Smacznego.
oto link na modro czyli czerwono kapusta;
/przepis/modro-czyli-czerwona-kapusta
oto link na gumiklyjzy czyli śląskie kluski;
/przepis/kluski-slaskie-w-mojej-wersji
Komentarze