Śląska rolada z modrą czyli czerwoną kapustą i gumiklyjzami czyli kluskami śląskimi

4.44 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj dziele się z Wami tradycyjnym polskim daniem prawdziwą śląską roladą w towarzystwie jak przystało na to danie z gumiklyjzami i modrą kapustą. To danie to nasza polska , śląska tradycja.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wołowe 4 płaty,
    boczek wędzony 250 g,
    kiełbasa śląska 2,
    cebule 2,
    ogórki kiszone 2,
    pieprz mielony do smaku,
    sól do smaku,
    liść laurowy 1,
    ziele angielskie 2 ziarenka,
    masło 2 łyżki,
    mąka 1 łyżka z czubkiem,
    musztarda,
Wystaw ocenę:

4.44 (9 ocen)

Zobacz również:

Roladki

Śląska rolada z modrą czyli czerwoną kapustą i gumiklyjzami czyli kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwe rolady śląskie robi się z mięsa wołowego.
    Płaty wołowe umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , następnie rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą.
    Boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kiszone pokroić w słupki natomiast cebule po obraniu w kostkę.
    Każdy płat delikatnie oprószyć solą i pieprzem mielonym, następnie posmarować musztardą.
    Na każdym płacie rozłożyć pokrojonej cebuli , położyć po 2 - 3 słupki ogórka, kiełbasy i boczku ( jeżeli płaty nie są duże to po 1
    słupku).
    Boki mięsa zwinąć do środka i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną i delikatnie oprószyć mąką pszenną.
    W głębszej patelni rozgrzać masło włożyć ciasno rolady i obsmażyć z każdej strony, zalać ciepłą wodą dodać liść laurowy , ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości.
    Upieczone rolady wyjmujemy , nici odwijamy a powstały sos zaklepujemy mąką wymieszaną w wodzie .
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z ognia.

    Podajemy z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.

    Danie śląskie gotowe do podania.

    Teroz podom Wom tyn przepis tak jak jo godom.
    Wołowe płaty rozczaskac, lekko posuć solą i korzyniem, poszmarować zymftym.
    Odubać cebula i pokroć w kostka.Wuszt , boczek i ogórek pokroć w słupki.
    Na kożdy płat położyć kożdy ze składników, zawinąć nicią posypac lekko mąką , wsadzić na rozgrzono umasta i piec aż bydom miękkie.
    Po upieczyniu łodwinąć nic , z tłuszczu zrobić zołza, zagęscić ją mąką wymieszaną w wodzie.
    Podowac z modrą kapustą i gumiklyjzami.
    Smacznego.



    oto link na modro czyli czerwono kapusta;
    /przepis/modro-czyli-czerwona-kapusta

    oto link na gumiklyjzy czyli śląskie kluski;
    /przepis/kluski-slaskie-w-mojej-wersji
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować