Śląska parzybroda na żeberkach

  • wyświetlono: 842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zupa uwzględnioną na Liście Produktów Tradycyjnych. Jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność była najczęściej podczas żniw lub wykopków.

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- ziemniaki surowe: 0.5 kilograma
- kapusta biała główka: 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- żeberka: 1 kilogram
- sól, pieprz: 1 szczypta
- liść laurowy: 1 sztuka
- koperek: 1 sztuka
- ziele angielskie: 2 sztuki
- smalec: 1 łyżka
- mąka: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Śląska parzybroda na żeberkach

  • 1. Kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki umyć, obrać i też pokroić w kostkę. Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki, lis\ść laurowy, koperek posiekany. Gotować aż wszystko będzie miękkie.

  • 2. Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zuparegionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

image-260ydjw

Dodane przez: Pattka89

Prosty kapuśniak na żeberkach

Chciałabym przedstawić Wam moją...

parzybroda

Dodane przez: marta625

Parzybroda

Zupa ze słodkiej kapusty

parzybroda

Dodane przez: capri

Parzybroda

Świetna zupa, prawie jak Eintopf...

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Dodane przez: bogusia82

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupa.W...

Krupnik na żeberkach

Dodane przez: mariwanna

Krupnik na żeberkach

Krupnik zawsze będzie dla mnie...

Kapuśniak na żeberkach

Dodane przez: Iwona75

Kapuśniak na żeberkach

Sycąca zupa na każde dni.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE