Śląska moczka

4.5 (195 ocen)

  • 3 godz.

W każde święta to obowiązkowy smakołyk na naszym stole.

  • 3 godz.

Składniki:


  • 70 dkg piernik do moczki,
    15 dkg masło,
    4 łyżki mąka,
    10 dkg kakao ciemne,
    2 szt cukier waniliowy,
    0,5 kg cukier,
    1 szt czekolada gorzka,
    1 słoik kompot z agrestu,
    1 słoik kompot z śliwek,
    1 słoik kompot z truskawek,
    30 dkg rodzynki,
    20 dkg migdały słupki,
    30 dkg orzechy włoskie,
    20 dkg morele,
    2 szt sok z cyrtyny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląska moczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik pokroić i namoczyć w 1 l wody i zmiksować.Kompoty odcedzić.Do garnka wlać zmiksowany piernik i wodę z kompotów,dodać czekoladę, kakao,cukry i uzupełnić do 6 l wodą Morele pokroić w kostkę gotować do miękkości , zmiksować ,dodać do moczki..Całość doprowadzić do wrzenia .Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić moczkę,przegotować.Zdjąć z pieca dodać pozostałe bakalie i do przestudzonej moczki dodać sok z cytryn.Ewentualnie dosłodzić. Podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować