Skubaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała.
2.Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy.
3.Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce.
4.Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.
Porady
W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki.
Komentarze