Skubaniec z wiśniami

4.48 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniałe ciasto, które szybko się robi, a jeszcze szybciej znika.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. ok. 20cm

    Ciasto kruche:
    300g mąki pszennej
    150g zimnego masła
    50g cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    2 żółtka
    1 łyżka kakao

    Piana:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu

    Ponadto:
    1 opakowanie wiśni mrożonych
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Skubaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśnie podsmażamy aż odparuje sok 1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała.
  • Zagniatamy kruche ciasto 2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy.
  • Dodajemy łyżkę kakao do jednej części 3. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 4. Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.

Porady

W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożonki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować