Skubaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam to ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki
    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    2łyżki cukru pudru
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Piana z białek:
    6 białek
    1 szkl cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 słoik litrowy kompotu z agrestu

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę i siekamy z cukrem pudrem, smalcem i margaryną, dodajemy żółtka nadal siekając. wyrabiamy kruche ciasto. dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, wyrabiamy. ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto wyjmujemy 1 biała część wykładamy na spód blaszki, na jasne ciasto ścieramy ciemne ciasto, na to wykładamy owoce z kompotu. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochę cukru i to wylewamy na owoce. Następnie ścieramy resztę ciasta jasnego. Piec 180 stopni przez 45 minut. Wierzch polać polewą czekoladową. Blaszka 25x36

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy