Skubaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię ciasta. W pieczeniu często wyręczam mamę.

Składniki:

  • ● 50 dag mąki
    ● 30 dag margaryny
    ● 5 jajek
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1 szkl. cukru kryształu
    ● owoce (np. jabłka)

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, żółtka,
    cukier puder i proszek do pieczenia
    siekamy nożem, a następnie
    zagniatamy.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części.
    Jedną rozwałkowujemy,
    wykładamy na blachę i rozkładamy
    owoce. Do drugiej
    dodajemy kakao, ciasto skubiemy
    i układamy na owocach.
    Z białek i cukru kryształu
    ubijamy sztywną pianę
    i wykładamy na ciasto. Pozostałe
    jasne ciasto skubiemy
    na pianę. Pieczemy 50 minut
    w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy