Przepis na te pyszniutkie skrzydełka mam od popularnej, mojej ulubionej aktorki Justyny S.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
15 skrzydełek
Przyprawa złocista do kurczaka
Pieprz kolorowy z młynka, sól
Marynata: zawsze w proporcji 1:1 w tym przypadku użyłam
150 ml ciemnego sosu sojowego
150 płynnego miodu
Skrzydełka złociste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone skrzydełka pozbawione lotek oprószyć pieprzem i przyprawą złocistą. Włożyć do marynaty, lekko je wygnieść, przykryć i odstawić na dobę lub na kilka godzin do lodówki.
Co jakiś czas obracać skrzydełka w marynacie.
Blaszkę wysłać brązowym papierem do pieczenia, ułożyć w niej skrzydełka pojedyńczo i podlać połową marynaty.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na ok. 1,5 godziny.
Należy sprawdzać bo każdy piekarnik inaczej pracuje.
Rada:
Wg mnie, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak skrzydełek warto część miodu zastąpić miodem pitnym Dwójniak
Komentarze