Skrzydełka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć osuszyć, papierową ściereczką. Patelnię (koniecznie z pokrywą) rozgrzać, oprószyć płaską łyżeczką soli morskiej i układać skrzydełka posypane solą i pieprzem. Natychmiast przykryć pokrywką. Po minucie przenieś patelnię na najmniejszy płomień i tak gotować przez 1 godzinie.
Po tym czasie powstała woda wyparuje a skrzydełka zarumienią się w własnym tłuszczu. Obracamy je i rumienimy z drugiej strony.
Skrzydełka przesuwamy na jeden bok patelni na drugi wsypujemy ryż. Podsmażamy przez minutę i zalewamy wodą. Zagotowujemy doprawiamy solą do smaku, przykrywamy pokrywą, minimalizujemy płomień, gotujemy przez 15min.
Na talerz układamy pomidorki ze szczypiorkiem, skrzydełka i ryż.
Komentarze