Skrzydełka z papryką i pieczarkami

4.49 (171 ocen)

Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Ja i mój mąż bardzo lubimy skrzydełka więc to danie czesto gości na nasszym stole.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
    1 większa papryka
    3 cebule
    250 g pieczarek
    masło

    Marynata:
    4-5 łyżek oleju
    2 łyżeczki tymianku
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzy cayenne
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka płuczemy zimną wodą , osuszamy, wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawy do marynaty. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki - dodajemy do mięsa wraz z liśćmi laurowymi. Skrzydełka porządnie mieszamy by każde było pokrytę marynatą.
  • 2. Skrzydełka w misce zawijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, paprykę i pieczarki myjemy.
    Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w paski.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy cebulę i szklimy.
    Ściągamy cebulę.
    Dodajemy na patelnie masło i dajemy paprykę. Smażymy ok 5 min. Paprykę ściągamy.
    Znowu dodajemy masło na patelnie i dodajemy pieczarki smażymy z 10 min.
  • 5. Zamarynowane skrzydełka smażymy na patelni grillowej bądź zwykłej, az będą rumiane i chrupiące.
  • 6. Rumiane skrzydełka ukłądamy w rondlu, podlewamy delikatnie wodą. Dusimy pod przykryciem 15 min
  • gotowe 7. Dodajemy pieczarki pomiędzy skrzydełka i dusimy kolejne 10 min.
    Dodajemy paprykę z cebulą i dusimy 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować