Skrzydełka z kurczaka z rozmarynem, aromatyzowane winem z gotowaną marchewką i ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł na codzienny obiad i na kurczaka o mocnym, aromatycznym smaku. Wystarczy dobrze przyprawić i do piekarnika :) Nie trzeba się dużo namęczyć

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 10 skrzydełek z kurczaka
    * 5-6 dużych marchewek
    * 1,5 kg ziemniaków
    * rozmaryn (może być suszony)
    * wino czerwone wytrawne
    * kolendra
    * papryka czerwona ostra
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka z kurczaka z rozmarynem, aromatyzowane winem z gotowaną marchewką i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy a następnie przyprawiamy obficie rozmarynem, kolendrą, papryka czerwoną ostrą, solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wina do marynaty
  • 2. Skrzydełka pozostawiamy na 30 min - 60 minut, by smaki się przegryzły, następnie umieszczamy je w naczyniu z rusztem, na ruszcie układamy skrzydełka a na dno naczynia ( skrzydełka nie dotykają dna, tylko opierają się na ruszcie) wlewamy pozostała ilość wina, od góry przykrywamy folią aluminiową.

  • 3. Pieczemy około godziny , w temp 180 stopni .
  • 4. Pod koniec pieczenia, po jakiś 50 min, odkrywamy folię skórka skrzydełek mogła się zarumienić i stać się chrupiąca.
  • 5. W międzyczasie przygotowujemy gotowaną marchewkę i ziemniaki.
  • 6. Marchewkę kroimy w paski i układamy na talerzu jaku podstawę do skrzydełek.

Porady

Możemy wykorzystać odsmażane ziemniaczki - tak jak to było w moim przypadku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować