SKRZYDEŁKA W ZALEWIE CURRY

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Skrzydełka idealne na imprezy. Zainspirowane przepisem przyjaciółki. Idealnie nadają się na imprezę lub świętowanie w rodzinnym gronie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - OK 500 G SKRZYDEŁEK
    - 3 CEBULE
    - 4 ŁYŻKI CURRY
    - 1 SZKLANKA WODY
    - 1 SZKLANKA SOKU POMIDOROWEGO
    - 12 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
    - 5 LIŚCI LAUROWYCH
    - 1/2 SZKLANKI OCTU
    -1/3 SZKLANKI OLIWY
    - 4 ŁYŻKI KONCENTRATU
    - 3 ŁYŻECZKI CUKRU
    - SÓL, PIEPRZ DO SMAKU
    - KOSTKA ROSOŁOWA

    DO SKRZYDEŁEK:
    2 JAJKA, SZKLANKA BUŁKI TARTEJ
    OLEJ DO SMAŻENIA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Przystawki

Skrzydełka w zalewie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, przekrawamy na zgięciach (dzielimy na 3 części). Gotujemy do miękkości w wodzie z kostką rosołową i pieprzem (lub można wykorzystać np. skrzydełka pozostałe z rosołu). Obgotowane skrzydełka doprawiamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w bułce, w roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Wodę gotujemy z pokrojoną w talarki cebulą, octem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi
  • 3. Następnie dodajemy sok pomidorowy wymieszany z koncentratem i curry. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu (ok 5 minut).
  • 4. Skrzydełka układamy w misce, zalewamy w całości gotową zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Porady

Skrzydełka najlepiej przyrządzić kilka dni wcześniej. Moim zdaniem idealnie smakują po 4-5 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować