Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Polecamy :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka granulowanej cebuli
    2 łyżki soli czosnkowej
    50 ml octu z białego wina
    250 ml ketchupu
    60 ml sosu sojowego
    600 g ananasów z puszki
    50 g cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym 1. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem je na natłuszczonej blasze.
    W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet.
    Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut.
    Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować