Pyszne, chrupiące , soczyste skrzydełka w sosie pomarańczowym z pokaźną dawką chili polecają się na kolację i przekąskę (nie tylko na mecze) , pyszne są :)
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1kg skrzydełek z kurczaka
1 jajko
Około 1 szklanki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos pomarańczowy:
1 szklanka soku pomarańczowego
2-8 łyżek sosu chili ( dostosowujemy do swojego podniebienia i wytrzymałości kubków smakowych )
Skrzydełka w sosie pomarańczowym z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka płuczemy, osuszamy. Odcinamy lotki i dzielimy skrzydełka na pół, Oprószamy je solą i pieprzem.
W miseczce rozkłócamy jajko – lekko je solimy. Mąkę wsypujemy do reklamówki. Na głęboką patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy go.
Skrzydełka obtaczamy w jajku, następnie wkładamy je do reklamówki z mąką, zakręcamy ją i mocno potrząsamy. Ze skrzydełek strącamy nadmiar mąki i porcjami kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy od 4-6 minut z każdej strony. Usmażone skrzydełka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na czysta patelnie wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, sos chili i przeciśnięty przez praskę czosnek – gotujemy 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z wodą wlewamy na patelnie z sosem pomarańczowym – mieszamy. Sos próbujemy i jeśli jest potrzeba dosładzamy go cukrem.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu skrzydełka przekładamy na patelnie z sosem i dokładnie go nim pokrywamy. Posypujemy szczypiorkiem i sezamem, przekładamy na talerz i serwujemy, smacznego
Komentarze