Prosty i szybki obiad? Oczywiście drób z piekarnika. Mięso przyprawić, zostawić do zamarynowania,później do piekarnika i ciut poczekać. A potem już tylko się delektować.
Skrzydełka w piwnej marynacie z harissą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Z każdej sztuki odkroić lotkę.
Do miski przełożyć olej i sos. Wymieszać. Wsypać wszystkie przyprawy i ponownie wymieszać. Na koniec stale mieszając wlewać piwo, aby składniki dobrze sie połaczyły.
2.Do marynaty włożyć skrzydełka , dokładnie wymieszać. Przykryć folią i wsatwić do lodówki na około 4-5 godzin. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania,polać odrobinę marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem i piec około 50-55 minut. Wyjąć i podawać gorące, chociaż zimne też smakują wybornie. Smacznego!
Komentarze