Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Skrzydełka polecam podać do mizerii i świeżej bułeczki. Tak przygotowane mają pyszną słodko- pikantną skórkę. Polecam na ciekawy w smaku, nieco odmienny obiadek lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 8 dużych skrzydełek z kurczaka,
    • 1 szklanka malin,
    • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
    • 3 łyżki miodu,
    • Słodka papryka do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku,
    • 0,5 łyżeczki tymianku,
    • ¼ szklanki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie skrzydełek 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy oliwą połączoną z solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem. Przyprawione skrzydełka odstawiamy na około 30 minut, a między czasie przygotowujemy malinowy sos.
  • łączenie składników sosu 2. SOS: Maliny, ketchup oraz miód umieszczamy na patelni i przysmażamy do momentu jak owoce się rozpadną.
  • doprawianie sosu 3. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Ja dodałam do niego papryki.
  • dodanie sosu do skrzydełek 4. Gotowy sos dodajemy do skrzydełek.
  • przed pieczeniem 5. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowane naczynie żaroodporne. Skrzydełka pieczemy około 20 minut w 180°C przykryte folią spożywczą. Po tym czasie folie ściągamy, a skrzydełka pieczemy do miękkości i momentu zrumienienia jeszcze około 15 minut.
    Gotowe wyjmujemy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Miód Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować