Skrzydełka polecam podać do mizerii i świeżej bułeczki. Tak przygotowane mają pyszną słodko- pikantną skórkę. Polecam na ciekawy w smaku, nieco odmienny obiadek lub kolację.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 8 dużych skrzydełek z kurczaka,
• 1 szklanka malin,
• 3 łyżki pikantnego ketchupu,
• 3 łyżki miodu,
• Słodka papryka do smaku,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 0,5 łyżeczki suszonego czosnku,
• 0,5 łyżeczki tymianku,
• ¼ szklanki oliwy
Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy oliwą połączoną z solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem. Przyprawione skrzydełka odstawiamy na około 30 minut, a między czasie przygotowujemy malinowy sos.
2.SOS: Maliny, ketchup oraz miód umieszczamy na patelni i przysmażamy do momentu jak owoce się rozpadną.
3.Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Ja dodałam do niego papryki.
4.Gotowy sos dodajemy do skrzydełek.
5.Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowane naczynie żaroodporne. Skrzydełka pieczemy około 20 minut w 180°C przykryte folią spożywczą. Po tym czasie folie ściągamy, a skrzydełka pieczemy do miękkości i momentu zrumienienia jeszcze około 15 minut.
Gotowe wyjmujemy i podajemy.
Komentarze