Skrzydełka w miodzie z chili

4.49 (155 ocen)

  • 2 godz. 45 min

Bardzo ostre z wyczuwalną słodką nutą. Takie skrzydełka to idealna propozycja dla osób lubiących pikantne dania.

  • 2 godz. 45 min

Składniki:

  • 10 dużych skrzydełek
    Marynata:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka chili w płatkach
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    sól morska (opcjonalnie - do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Skrzydełka w miodzie z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Marynatę dodać do skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić na 2 godziny do lodówki do przegryzienia. Zamarynowane skrzydełka wyłożyć na blaszkę z rusztem i polać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grill i piec około 45 minut. W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.

Porady

Skrzydełka będą ostrzejsze jeśli poleżą w marynacie przez całą noc. Zamiast chili w płatkach można dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Do marynaty można dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Drób Mięso Miód Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować