Skrzydełka w kefirowym cieście curry

0 (0 ocen)

Chrupiące pikantne skrzydełka, które możemy podać nie tylko na kolacje, ale również na spotkanie z przyjaciółmi. Mają mnóstwo panierki, która w tym przypadku nadaje charakter tej potrawie.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    500 ml kefiru
    2 łyżki ostrej pasty curry
    1 jajko
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    10 łyżek mąki
    sól
    1 litr wody

    Olej do smażenia

Skrzydełka w kefirowym cieście curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć. Do litra zimnej wody nasypać 1 dużą łyżkę soli i zalać ta wodą skrzydełka, odstawić na 2-3 godziny. Do miski wlać kefir, dodać do tego jajko, pastę curry, sól, pieprz i 5 łyżek mąki-dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawić ciasto aby odpoczęło. Skrzydełka osuszyć na ręczniku papierowym. Olej rozgrzać. Skrzydełka maczać w cieście, a następnie obtaczać w pozostałej mące. smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto. Olej nie powinien być za gorący ponieważ skrzydełka z wierzchu będą spieczone, a w środku przy kości surowe. Usmażone skrzydełka osączać na ręczniku papierowym. Podawać gorące z ulubionym sosem. Smacznego!

Porady

Jeżeli chcemy aby skrzydełka były mniej pikantne używamy łagodnej pasty curry

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy