Skrzydełka słodko-pikantne

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Słodko-pikantne skrzydełka które w takiej postaci uwielbia moja córcia,są dość ostre w zależności od czasu ile leżały w marynacie im dłużej tym bardziej pikantne

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 10-12 skrzydełek kurczaka

    Marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 papryczka chili
    sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    sól pieprz do smaku

Skrzydełka słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka kurczaka umyć pod bieżącą wodą osuszyć ułożyć w naczyniu.

    Marynata:
    Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sosem sojowym octem winnym-zamiast octu można użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny,wsypać przyprawy- słodką paprykę oraz imbir,papryczkę chili wydrążyć z nasionek posiekać drobniutko,wymieszać wszystko razem doprawić solą i pieprzem do smaku,tak przygotowaną marynatą natrzeć skrzydełka włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny potem piec w piekarniku do miękkości w temp 180*c.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy