Skrzydełka po żydowsku

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W latach 50. jadłam supersmaczne żydowskie danie, ale po latach zapomniałam, jak się je robi. W 2003 r. miałam szczęście spotkać Żydów, którzy robili tę potrawę na niedzielny obiad i zdobyłam przepis.

Składniki:

  • ● 15-16 skrzydełek
    Farsz: 75 dag mielonego mięsa z indyka
    ● 25 dag wątróbki drobiowej
    ● 2 jajka
    ● 1/2 bułki
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. kaszy manny
    ● 1/4 szklanki orzechów włoskich
    ● 1/4 szkl. rodzynek
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 6 pieczarek
    ● pęczek koperku
    ● 6 ząbków czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    Okrasa: 2 łyżki miodu
    ● 2 łyżki wody
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 1/4 szkl. sezamu wymieszanego z płatkami migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka po żydowsku 1. Obcinamy pierwsze najkrótsze
    ramionko. Wchodzimy palcem
    pod skórę skrzydełka
    z trzeciego do drugiego ramionka.
    Skrzydełka solimy i wkładamy
    do lodówki na 30 minut.
  • Skrzydełka po żydowsku 2. Bułkę zalewamy mlekiem.
    Z białek ubijamy pianę. Wątróbkę
    kroimy w kostkę, orzechy
    i koperek siekamy, paprykę
    i pieczarki kroimy w kostkę, czosnek
    przepuszczamy przez praskę.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Dodajemy kaszę manną,rodzynki, odciśniętą bułkę, pianę
    z jaj i żółtka. Wyrabiamy.
  • Skrzydełka po żydowsku 3. Skrzydełka nadziewamy farszem
    od trzeciego do drugiego
    ramionka. Układamy na blasze
    jedno na drugim. Pędzelek maczamy
    w okrasie (mieszamy
    podane składniki) i smarujemy
    skrzydełka. Posypujemy sezamem
    z migdałami. Pieczemy
    około 40 minut w temperaturze
    200 °C. Podajemy z purée
    z ziemniaków i groszku oraz
    marchewką duszoną z rodzynkami
    i słodką śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować