Skrzydełka po włosku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię drób na obiad, ponieważ można przygotować go na różne sposoby. Oto jeden z nich na skrzydełka z pomidorami, bazylią i czosnkiem. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka (ok. 1,2kg)
    1 puszka pomidorów w kawałkach
    1/3 szkl pikantnego ketchupu
    3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżka przyprawy do drobiu
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    Sól, pieprz do smaku
    1/3 szkl oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Skrzydełka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, osuszyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Do mięsa dodać olej i całość dokładnie wymieszać. Do pomidorów z puszki dodać ketchup, bazylię i obrane i rozgniecione ząbki czosnku i wymieszać. Sos wlać do mięsa, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
  • 2. Skrzydełka piec pod przykryciem w nagrzanym do 200stC piekarniku 1,5 godziny. 30 minut przed koniec, zdjąć przykrycie, aby skrzydełka się zarumieniły.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować