Skrzydełka po japońsku

4.5 (156 ocen)

  • 3 godz.

Zupełnie inny smak kurczaka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka 1 kg
    sos sojowy ¼ szklanki
    mirin lub białe wino półsłodkie 50 ml
    imbir mielony 2 łyżeczki
    cukier brązowy 3 łyżki
    ząbki czosnku 4 lub czosnek granulowany 1 łyżeczka
    ziarna sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie skrzydełek. 1. Skrzydełka umyć i włożyć do miski. Sos sojowy zmieszać z mirinem, imbirem, cukrem i czosnkiem. Zaprawą polać kurczaka. Odstawić na ok. 2 godziny.
  • Pieczenie skrzydełek. 2. Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez 40 minut.
  • Posypanie sezamem pieczonych skrzydełek. 3. Posypać sezamem i piec jeszcze 20 minut. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować