Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp

0 (0 ocen)

Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    Przyprawa do mięs
    3 łyżki pikantnego keczupu
    3 łyżki majonezu
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Sól
    Pieprz

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa. W miseczce dokładnie mieszamy keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy