Skrzydełka pieczone w marynacie arbuzowej

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Uwielbiamy mało oczywiste połączenia smakowe. Jeszcze jakiś czas temu połączenia mięsa z owocami, było czymś nie do przyjęcia. Zaczynamy wychodzić z tabu do szerszej publiki. Ryba i dżem?... Mięso i owoce?... Nie bójmy się próbować. Zdecydowanie polecamy

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    2 szklanki pokrojonego arbuza
    500 ml soku ananasowego
    125 ml sosu sojowego
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki świeżo startego imbiru
    oliwa
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka pieczone w marynacie arbuzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyłem, osuszyłem, włożyłem do torebki foliowej.
    Arbuza pokroiłem w kostkę, czosnek posiekałem, imbir starłem. Połączyłem wszystkie składniki, wlałem sos sojowy i sok ananasowy. Tak przygotowaną marynatę dodałem do skrzydełek. Torebkę szczelnie zamknąłem, dokładnie wymieszałem. Odstawiłem do lodówki na kilka godzin.
    Skrzydełka osączyłem z marynat, lekko skropiłem oliwą. Piekłem w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Marynatę wlałem do rondelka i zredukowałem na małym ogniu. Sos doprawiłem pieprzem.
    Gotowe skrzydełka podałem z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować