Skrzydełka paprykowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Skrzydełka wychodzą soczyste, bardzo aromatyczne i takie... apetycznie paprykowe! Najczęściej podaję je na obiad, ale na zimno do chleba również są pyszne.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 600g skrzydełek (można użyć innych części kurczaka)
    Marynata:
    2 łyżki oleju
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    1 szczypta ziół prowansalskich (solidna)
    sól
    Dodatkowo:
    1 papryka (u mnie tym razem żółta)

Skrzydełka paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć.
    Skrzydełka.
    Skrzydełka należy umyć, osuszyć i poobcinać z nich lotki.
    Następnie należy je dokładnie pokryć uprzednio przygotowaną marynatą.
    Dodać paprykę pokrojoną w paski lub grubszą kostkę.
    Skrzydełka można odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (będą bardziej aromatyczniejsze) lub od razu przełożyć do worka do pieczenia i szczelnie związać.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut.
    Pod koniec pieczenia worek rozciąć, aby skórka skrzydełek nabrała rumianego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy