Skrzydełka wychodzą soczyste, bardzo aromatyczne i takie... apetycznie paprykowe! Najczęściej podaję je na obiad, ale na zimno do chleba również są pyszne.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
około 600g skrzydełek (można użyć innych części kurczaka)
Marynata:
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 szczypta ziół prowansalskich (solidna)
sól
Dodatkowo:
1 papryka (u mnie tym razem żółta)
Skrzydełka paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć.
Skrzydełka.
Skrzydełka należy umyć, osuszyć i poobcinać z nich lotki.
Następnie należy je dokładnie pokryć uprzednio przygotowaną marynatą.
Dodać paprykę pokrojoną w paski lub grubszą kostkę.
Skrzydełka można odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (będą bardziej aromatyczniejsze) lub od razu przełożyć do worka do pieczenia i szczelnie związać.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut.
Pod koniec pieczenia worek rozciąć, aby skórka skrzydełek nabrała rumianego koloru.
Komentarze