Skrzydełka na ryżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne danie a sos z dodatkiem ketchupu nadaje aromat całej potrawie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1 kg skrzydełek
    2 ząbki czosnku
    2 szklanki ryżu
    2-3 cebule
    przyprawy:
    bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka
    sól, pieprz, 2 łyżki oleju.

    Sos:
    1 ząbek czosnku
    6 szklanek wody
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 łyżki vegety
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 kostka masła
    6 łyżek KETCHUPU
    2 łyżeczki cukru

Skrzydełka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i osuszamy.
    Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą. Zostawiamy na 2 godziny (niekoniecznie).
  • 2. Surowy ryż wysypujemy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojone w plastry cebule, następnie układamy skrzydełka.
  • 3. Przygotowanie sosu:
    Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i ketchupem,wlewamy wodę. NIE GOTUJEMY.
  • 4. Skrzydełka zalewamy sosem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70 minut w temp. 200°C, gdy skrzydełka się zarumienią przewracamy na drugą stronę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy