Skrzydełka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy i osuszamy.
Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą. Zostawiamy na 2 godziny (niekoniecznie).
2.Surowy ryż wysypujemy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojone w plastry cebule, następnie układamy skrzydełka.
3.Przygotowanie sosu:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i ketchupem,wlewamy wodę. NIE GOTUJEMY.
4.Skrzydełka zalewamy sosem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70 minut w temp. 200°C, gdy skrzydełka się zarumienią przewracamy na drugą stronę.
Komentarze