Skrzydełka na pikantnie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

skrzydełka upieczone w rękawie zachowują cały swój aromat, idealne na obiad ale i również na przyjęcie w gronie znajomych

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
    3/4 szklanki ketchupu pikantnego
    1 łyżka musztardy francuskiej
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej w płynie
    pieprz do smaku

Skrzydełka na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka opłukać i osuszyć.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki dodać ketchup, musztardę, czosnek, sos sojowy, przyprawę oraz pieprz. Wymieszać. Do marynaty przełożyć skrzydełka i wymieszać, tak, żeby marynata je pokryła. Przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Skrzydełka przełożyć do rękawa do pieczenia. Jeżeli w misce został sos należy go dołożyć do skrzydełek. Szczelnie zamknąć.
    Skrzydełka w rękawie przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180 st C.

Komentarze

Podobne przepisy