Skrzydełka duszone w mleku

0 (0 ocen)

Skrzydełka duszone w mleku, ze sporą ilością cebuli. Potrawa jest bardzo delikatna i aromatyczna, lekko słodkawa. Mięso miękkie i soczyste. Skrzydełka podane z cebulą, z którą się dusiły smakują zarówno jako mięsiwo do obiadu, jak i podane np. z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (łącznie ok. 1kg)
    sól
    pieprz ziołowy

    700 g białej cebuli
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    sól do smaku

    2 łyżki smalcu (ewentualnie masła)
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Dodatki

Skrzydełka duszone w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka duszone w mleku 1. Skrzydełka umyć, wysuszyć, każde podzielić na 2 części. Mięso natrzeć solą i dość obficie pieprzem ziołowym. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Skrzydełka duszone w mleku 2. Cebule obrać, każdą pokroić na ćwiartki, następnie w piórka - przełożyć do miski. Dodać gałkę muszkatołową, majeranek, cząber oraz sól do smaku. Wymieszać. Odłożyć do przegryzienia.
  • Skrzydełka duszone w mleku 3. Do garnka przełożyć połowę przygotowanej cebuli.
  • Skrzydełka duszone w mleku 4. Na cebuli ułożyć zamarynowane skrzydełka.
  • Skrzydełka duszone w mleku 5. Całość przykryć pozostałą ilością cebuli.
  • Skrzydełka duszone w mleku 6. Wodę, smalec i miód zagotować.
  • Skrzydełka duszone w mleku 7. Następnie dolać mleko i ponownie zagotować.
  • Skrzydełka duszone w mleku 8. Wrzącym płynem zalać mięso z cebulą.
  • Skrzydełka duszone w mleku 9. Całość dusić pod przykryciem ok. 30 min. Skrzydełka podawać z cebulą z duszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować