Skrzydełka dla wielbicieli mocno czosnkowych dań. Mięso smakuje najlepiej w towarzystwie pieczonych lub smażonych ziemniaków a w lżejszej wersji z ryżem polanym wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Składniki:
1 kg. skrzydełek z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Skrzydełka czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć , osuszyć.
2.Ząbki czosnku obrać , przecisnąć przez praskę.
Składniki marynaty połączyć razem.
Zalać kurczaka mieszając by marynata pokryła każdy kawałek mięsa.
Odstawić na noc do lodówki.
3.Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 1 h. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W trakcie pieczenia mięso parokrotnie przekręcać.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze