Skrzydełka czosnkowe

4.5 (185 ocen)

Skrzydełka dla wielbicieli mocno czosnkowych dań. Mięso smakuje najlepiej w towarzystwie pieczonych lub smażonych ziemniaków a w lżejszej wersji z ryżem polanym wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Składniki:

  • 1 kg. skrzydełek z kurczaka
    Marynata:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Skrzydełka czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć , osuszyć.
  • 2. Ząbki czosnku obrać , przecisnąć przez praskę.
    Składniki marynaty połączyć razem.
    Zalać kurczaka mieszając by marynata pokryła każdy kawałek mięsa.
    Odstawić na noc do lodówki.
  • 3. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 1 h. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    W trakcie pieczenia mięso parokrotnie przekręcać.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować