Skrzydełka bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy do momentu aż cebula stanie się szklista, dodajemy miód, mieszamy i dzielimy całość na 2 porcje.
2.1. Dla dzieci: dodajemy ocet winny, ketchup, mieszamy i doprawiamy do smaku.
3.2. Dla dorosłych: dolewamy porto i gotujemy aż sos stanie się gęściejszy, a alkohol wyparuje. Dosypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, dodajemy sos Worchester, mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy ketchup, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
4.Skrzydełka kroimy na kawałki w stawach. Część skrzydełek zalewamy sosem dla dzieci, pozostałą część sosem dla dorosłych. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia układamy skrzydełka na tacce do grillowania, starając się ,aby były pokryte sosem i grillujemy, częśto przewracając oraz smarując pozostałym sosem. Równie dobrze możemy je też upiec w piekarniku.
Komentarze