Skręcane paluchy nadziane pieczarkami

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.

Przekąska idealna na każdą okazję.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto francuskie:
    50 dkg mąki
    30 dkg masła
    2 żółtka
    1/2 szklanki śmietany
    1 jajko

    Farsz:
    50 dkg pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pieczeń Przystawki

Skręcane paluchy nadziane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Następnie dodać masło, żółtka i śmietaną. Wyrobić jednolite cisto i wstawić do lodówki na 2 godz.

    W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki dokładnie umyć i obgotować w gorącej wodzie przez ok 5 min. Odsączyć, wystudzić i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do pieczarek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na prostokąt. Na jedną połowę nałożyć cały farsz, następnie przykryć drugą połową. Boki dokładnie skleić i nożem kroić paski grubości ok 2 cm. Każdy skręcić w paluchy, posmarować jajkiem i przełożyć na blachę. Piec przez ok 25-30 min w temperaturze 200-220 C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować