Skorzonera w sosie śmietanowym

  • wyświetlono: 419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Od jakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

800 g skorzonery z zalewy
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki
250 ml bulionu warzywnego
100 g śmietany 22%
szczypiorek
sok z cytryny
biały pieprz
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Skorzonera w sosie śmietanowym

  • 1. Skorzonerę osączamy z zalewy.
    Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę.
    Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
    Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
    Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy).
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Schab w sosie chrzanowym

Dodane przez: ewaeu

Schab w sosie chrzanowym

Dość popularne danie, ale każdy...

Schab w sosie cebulowo-serowym

Dodane przez: Martyna1991

Schab w sosie cebulowo-serowym

Schab jest trudnym mięsem do przygotowania...

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Dodane przez: Martyna1991

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Pyszny kalafior zapiekany w gęstym...

Brokuł w sosie mlecznym

Dodane przez: kuchenny świat

Brokuł w sosie mlecznym

Zapraszam na gotowanego brokuła...

Bitki ze schabu w aromatycznym sosie

Dodane przez: ewaeu

Bitki ze schabu w aromatycznym sosie

Smaczne, soczyste, kruche mięso...

kalafior

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Kalafior zapiekany z warzywami w sosie serowym

Kalafior w pysznym serowym sosie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE