Skorzonera w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Od jakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g skorzonery z zalewy
    1 łyżka masła
    1/2 łyżki mąki
    250 ml bulionu warzywnego
    100 g śmietany 22%
    szczypiorek
    sok z cytryny
    biały pieprz
    sól

Skorzonera w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skorzonerę osączamy z zalewy.
    Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę.
    Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
    Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
    Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy).
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy