Skorzonera duszona w maśle podana z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Skorzonera smakiem przypomina białe szparagi dlatego świetnie smakuje podana z sosem holenderskim lub ze zrumienioną bułką tartą. Jednak dziś po prostu udusiłam ją w maśle i podałam z jajkiem sadzonym.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g skorzonery
    2 łyżki masła
    sól morska
    cukier
    2 jajka sadzone

    pieprz kolorowy
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skorzonera duszona w maśle podana z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pod czarną skórką skorzonery kryje się biały miąższ. Korzeń skorzonery zawiera dużo kanalików mlecznych, dlatego po nacięciu obficie wydziela biały sok i dlatego należy obierać go w rękawiczkach. Korzenie płuczemy. Przekładamy do wody z sokiem z cytryny, żeby korzenie nie ściemniały.
    Na patelnię przekładamy obraną skorzonerę, dodajemy masło, 100 ml wody sól i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż skorzonera będzie miękka.
    Gdy wężymord jest już miękki na patelnię wbijamy jajka i je smażymy.
    Skorzonerę wyjmujemy na talerze, podajemy z jajkiem, posypane pieprzem oraz szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skorzonera

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować