Skórka pomarańczowa w czekoladzie.

wyświetlono: 576 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Delicje

opublikowany: 23.11.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
    15 dag cukru
    2 łyżki miodu
    1/2 laski wanilii
    50 g czekolady gorzkiej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Skórka pomarańczowa w czekoladzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
    Powycinać ze skórki 1 cm paski.
    Skórki zalać zimną woda i gotować na małym ogniu 5 min.
    Odcedzić i czynność powtórzyć. Odcedzić i ściąć albedo (biały miąższ).
    Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, dodać miód i wanilię. Smażyć skórki na wolnym ogniu 30 min, aż będą szkliste. Odstawić na noc. Następnie smażyć 15 min. Wyjąć z syropu, osączyć, najlepiej na metalowej kratce i trochę obsuszyć.
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki kremówki).Skórki zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na kratce i czekać niecierpliwie, aż ta kusząca delikatność zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Skórka pomarańczowa

Skórkę wykorzystuję jako posypkę do pączków oraz do świątecznego keksa.

kategoria: Desery opublikowany: 14.09.2016 | wyświetlono: 266 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: ziutula ziutula

skórka pomarańczowa w cukrze

doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!!

kategoria: Desery Przetwory opublikowany: 04.01.2015 | wyświetlono: 824 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: aniołek19 aniołek19

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pyszna,aromatyczna domowa skórka jako dodatek do ciast,ciasteczek

kategoria: Przetwory opublikowany: 11.12.2015 | wyświetlono: 662 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE