Skórka pomarańczowa

0 (0 ocen)

Skórkę wykorzystuję jako posypkę do pączków oraz do świątecznego keksa.

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    1 cytryna
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki wody

Skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze i cytrynę sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owoce cienko obieramy ze skórki tak aby jak najmniej było białej warstwy pod skórką. Skórki kroimy w małą kostkę, zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wodę odlewamy, wlewamy znowu 1,5 szklanki gorącej wody , wsypujemy cukier i gotujemy 30 minut. Skórki powinny być szkliste a większość woda wyparować. Gorące skórki wkładamy do suchych i czystych słoików , zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy