Skórka cytrynowa w białym rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Skórkę cieniutko obrać za pomocą obieraka do jarzyn i włożyć do odpowiednio dużego słoiczka. Spirytus połączyć z rumem w stosunku 1:4 i zalać skórki tak, aby w całości były pokryte. Szczelnie zakręcić i wstawić do ciemnej szafki kuchennej przynajmniej na dwa tygodnie. Przechowywać w lodówce.
Skórkę odcedzam, siekam rozdrabniaczem, a jak mam więcej to nawet mielę maszynką do mięsa z sitkiem o sporych oczkach - upycham ciasno w możliwie najmniejszym słoiczku, aby miała jak najmniej powietrza. Potem używam do ciast, ciasteczek, deserów czy słodkich przetworów.
Porady
Pomysły na tę skórkę są analogiczne co do wykorzystania skórek kandyzowanych. A samej zalewy używam do aromatyzowania deserów, ciast i drinków.
Komentarze