Skórka cytrynowa w białym rumie

0 (0 ocen)

Wytrawna wersja aromatycznej nalewki do wykorzystania jako dodatek do drinków, ciast i deserów.

Składniki:

  • skórka z cytryny
    rum biały 200 ml
    spirytus 50 ml

Skórka cytrynowa w białym rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0639e7t 1. Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Skórkę cieniutko obrać za pomocą obieraka do jarzyn i włożyć do odpowiednio dużego słoiczka. Spirytus połączyć z rumem w stosunku 1:4 i zalać skórki tak, aby w całości były pokryte. Szczelnie zakręcić i wstawić do ciemnej szafki kuchennej przynajmniej na dwa tygodnie. Przechowywać w lodówce.

    Skórkę odcedzam, siekam rozdrabniaczem, a jak mam więcej to nawet mielę maszynką do mięsa z sitkiem o sporych oczkach - upycham ciasno w możliwie najmniejszym słoiczku, aby miała jak najmniej powietrza. Potem używam do ciast, ciasteczek, deserów czy słodkich przetworów.

Porady

Pomysły na tę skórkę są analogiczne co do wykorzystania skórek kandyzowanych. A samej zalewy używam do aromatyzowania deserów, ciast i drinków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy