Skórka cytrynowa utrwalana alkoholem

4.5 (141 ocen)

Tak przygotowana skórka dobrze się przechowuje i nadaje się do aromatyzowania ciast, deserów i koktajli.

Składniki:

  • skórka z cytryny dowolna ilość
    syrop cukrowy 1:1
    spirytus
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Skórka cytrynowa utrwalana alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o4ooh0 1. Cytryny wyszorować, sparzyć i osuszyć. Skórkę ściąć ostrożnie, aby nie zawierała białej warstwy albedo. Pokroić w paski lub kostkę, przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować. W międzyczasie ugotować syrop z równych części cukru i wody, dodać skórkę i całość doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Pozostawić do ostygnięcia, odcedzić przez gęstą gazę. Syrop zlać do słoiczka. Do skórki cytrynowej dodać dowolną ilość spirytusu, wymieszać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.

Porady

W podobny sposób można przygotować i utrwalić skórki z dowolnych cytrusów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować