sernik z miodem i bezą

  • wyświetlono: 2143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Sernik na bogato.Jest w nim wszystko,co kochają wielbiciele słodkości.Miodowe ciasto,delikatny budyń,ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową.Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień.Ale na świąteczny lub imprezowy stół nada się dosko

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 150min

Składniki

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
na sernik:
1 kg sera na sernik
6 jajek
125 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
szczypta soli
na masę budyniową:
750 ml mleka
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
na bezę:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka octu lub soku z cytryny
dodatkowo:
200 g kwaśnej gęstej konfitury

Sposób przygotowania przepisu:

sernik z miodem i bezą

  • 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać, sodę wymieszać z mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić ciasto na dwie części. Obie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Na jedną część nałożyć konfiturę. Oba placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut aż będą rumiane.
  • 2. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 180*C około 10 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze około 30-40 minut.
  • 3. Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.
  • 4. Masa budyniowa: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka zmiksować z połową mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim budyń. Do gorącego wmiksować masło. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto z konfiturą i przykryć sernikiem. Na to wyłożyć drugą część masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.

Porady

Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylabezasernikDeserbudyńdo kawykonfituraświąteczny sernikmiodowe ciastosernik przekładanyprzepis_miesiąca1000sernik na świętasernik z beząsernik z miodem

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Sernik z makową bezą

Sernik połączony z bezą nie typową...

Sernik z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem

Dodane przez: emiliana

Sernik z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem

Uwielbiam piec serniki, dlatego...

Sernik z bezą

Dodane przez: Paulina16621

Sernik z bezą

Polecam wszystkim miłośnikom serników...


Sernik z bezą

Dodane przez: quchniakaroli

Sernik z bezą

Jeden z moich ulubionych serników.

image-299g5dj

Dodane przez: amaretto

Sernik z bezą

Od lat korzystam z tego przepisu...

image-0bkavvk

Dodane przez: Di bloguje

Dietetyczny sernik z jogurtem, miodem i galaretką

Jeśli szukacie zdrowych interpretacji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE