Ciasto składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt I: Białka ubić na sztywno wraz z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blachy o wym, 30x25. Piec 30 minut w temp. 180 s C. Biszkopt II: wykonać tak samo jak biszkopt I pod koniec dodać kakao.
W szklance mleka rozmieszać budynie, cukier,żółtka. Resztę mleka zagotować,dodając rozpuszczony proszek. Kostkę masła wrzucić do gorącej masy budyniowej i mieszać aż masło się rozpuści. Masę wyłożyć na biszkopt jasny, przykryć biszkoptem ciemnym. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, ostudzić, dodać dżem porzeczkowy i frużelinę jagodową, wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia i wyłożyć na biszkopt ciemny, wyrównać - wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić dodając cukier i rozpuszczoną letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretkę jagodową, wyrównać. Ozdobić grzebieniem cukierniczym, startą czekoladą i frużeliną jagodową.
Porady
Frużelinę jagodową możemy zastąpić dżemem jagodowym.
Komentarze