Składana rolada z nadzieniem czekoladowo porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada inaczej z nadzieniem kremu czekoladowego i lekko kwaskowego musu z czerwonej porzeczki. Bardzo delikatne i wilgotne ciasto i super smaczne. Bardzo szybko zniknęło z talerza.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 24x38 cm
    Ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól do smaku
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    1 szklanka musu z czerwonej porzeczki
    1 łyżka duża żelatyny
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    1 kostka masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    ½ l mleka
    8 okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Składana rolada z nadzieniem czekoladowo porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać mąkę, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić ciasto, przekroić na pół.
    Budyń ugotować na mleku z dodatkiem 1 łyżki kakao bez cukru. Wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Na koniec małymi porcjami dodawać budyń, delikatnie ucierać do połaczenia się składników.
    Mus wymieszać z żelatyną, delikatnie podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z ognia, wystudzić.
    Na połowki ciasta rozsmarować utarty krem(3 łyżki zostawić). Schłodzić. Na krem rozłożyć mus porzeczkowy, schłodzić. Jedną połówkę złożyć na pół, ułożyć na środku drugiego płata ciasta. Złożyć na pół. Biszkopty przekroić na połówki, ułożyć na złączeniu ciasta, lekko wcisnąć w ciasto.
    Schłodzić ciasto. Pozostały krem zagotować z drugą łyżką kakao, przestudzić, polać ciasto, udekorować owocami czerwonej porzeczki, schłodzić.

Porady

1.zamiast ciasto składać można je zwinąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Kakao Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować