Rolada inaczej z nadzieniem kremu czekoladowego i lekko kwaskowego musu z czerwonej porzeczki. Bardzo delikatne i wilgotne ciasto i super smaczne. Bardzo szybko zniknęło z talerza.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 24x38 cm
Ciasto:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sól do smaku
Papier do pieczenia
Nadzienie:
1 szklanka musu z czerwonej porzeczki
1 łyżka duża żelatyny
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1 kostka masła
¾ szklanki cukru pudru
½ l mleka
8 okrągłych biszkoptów
Składana rolada z nadzieniem czekoladowo porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Porcjami dodawać mąkę, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić ciasto, przekroić na pół.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem 1 łyżki kakao bez cukru. Wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Na koniec małymi porcjami dodawać budyń, delikatnie ucierać do połaczenia się składników.
Mus wymieszać z żelatyną, delikatnie podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z ognia, wystudzić.
Na połowki ciasta rozsmarować utarty krem(3 łyżki zostawić). Schłodzić. Na krem rozłożyć mus porzeczkowy, schłodzić. Jedną połówkę złożyć na pół, ułożyć na środku drugiego płata ciasta. Złożyć na pół. Biszkopty przekroić na połówki, ułożyć na złączeniu ciasta, lekko wcisnąć w ciasto.
Schłodzić ciasto. Pozostały krem zagotować z drugą łyżką kakao, przestudzić, polać ciasto, udekorować owocami czerwonej porzeczki, schłodzić.
Komentarze