Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

  • wyświetlono: 109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chyba wszyscy znają słynne klopsiki ze szwedzkiego sklepu meblowego. Przepis na skandynawskie klopsiki w kremowym sosie znalazłam na stronie Thermomix, ja niestety nie mam takiego sprzętu. Ja swoje danie przygotowałam w całości na patelni i w garze. To świetny pomysł na obiad dla dużych i małych, nam bardzo smakowały a sos jest mega smaczny, talerze były wylizane! Wszystkie składniki w tym daniu grają ze sobą idealnie, uczta dla oczu i podniebienia. Będę wracać do tego przepisu!

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
75 g bułki tartej
1 jajko
30 g mleka
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego - opcjonalnie
1½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
masło do podsmażenia cebuli i mięsa

Kremowy sos

400 g wody
1 kostka bulionu mięsnego
200 g śmietany 30 %
30 g mąki pszennej
40 g masła
20 g musztardy Dijon
20 g sosu sojowego
½ małej cytryny - sok wyciśnięty z cytryny
¼ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego

Dodatkowo
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

  • 1. Dobra wiadomość jest taka, że bez Thermomixa też możesz przygotować to danie i będzie równie smaczne. Potrzebujesz patelnie i garnek.
    Do miski wrzuć mięsko, wsyp bułkę tartą, wlej mleko, dodaj jajko, wsyp gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz i sól, całość wyrób ręką na jednolitą masę.
    Z mięsa uformuj małe klopsiki Ø 3 cm, układaj je na talerzu. Żeby łatwiej uformować klopsiki, nawilżaj dłonie pod bieżącym strumieniem wody.
    Do garnka wlej wodę, wlałam trochę więcej jak pół litra, wrzuć kostkę mięsną. Wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia.
    W między czasie na łyżce masła podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
    Całość przełóż do garnka z gotującą się wodą, następnie dodaj łyżkę masła i podsmaż klopsiki na rumiano, gdy będą rumiane przełóż klopsiki do garnka z gotującym się wrzątkiem i gotuj z 15 minut.
    Nie mieliłam ziela angielskiego, więc dodałam ziarna do wrzątku.
    Gdy klopsiki będą już dobre, wyjmij je z garnka na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby nie ostygły.
    Przejdź teraz do kolejnego etapu, czyli przygotowanie sosu.
    W małej miseczce wymieszaj trzepaczką rózgową śmietanę, mąkę, miękkie masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz, całość i wlej do wrzątku.
    Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 – 10 minut.
    Danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami z wody, posypane natką pietruszki.

Porady

Składniki odmierzałam na kuchennej wadze. Ziele angielskie akurat nie miałam mielonego, więc dodałam w całości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwilmieloneMój niedzielny obiadklopsikiprosty przepispomysł na obiadkremowy sosikeaskandynawskie klopsiki

Komentarze

Podobne przepisy

Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami

Młoda kapusta duszona w kremowym...

image-1dgyh49

Dodane przez: agarybak76

Klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym

Czyli gołąbki bez zawijania - to...

klopsiki w sosie serowo porowym

Dodane przez: justi2401

Klopsiki z szynki w sosie serowo-porowym

Delikatne klopsiki z szynki wieprzowej...

Kopytka w kremowym sosie z kaparami

Dodane przez: Iwona75

Kopytka w kremowym sosie z kaparami

Mięciutkie, ale jednocześnie sprężyste...

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Dodane przez: AnetaJ

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Fajne, szybkie i proste danie,...

Klopsiki w sosie curry z brokułami

Dodane przez: Futka

Klopsiki w sosie curry z brokułami

Dzisiaj zapraszam na smaczne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE