Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem

3 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chyba wszyscy znają słynne klopsiki ze szwedzkiego sklepu meblowego. Przepis na skandynawskie klopsiki w kremowym sosie znalazłam na stronie Thermomix, ja niestety nie mam takiego sprzętu. Ja swoje danie przygotowałam w całości na patelni i w garze. To świetny pomysł na obiad dla dużych i małych, nam bardzo smakowały a sos jest mega smaczny, talerze były wylizane! Wszystkie składniki w tym daniu grają ze sobą idealnie, uczta dla oczu i podniebienia. Będę wracać do tego przepisu!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    75 g bułki tartej
    1 jajko
    30 g mleka
    ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego - opcjonalnie
    1½ łyżeczki soli
    ¾ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
    100 g cebuli
    1 ząbek czosnku
    masło do podsmażenia cebuli i mięsa

    Kremowy sos

    400 g wody
    1 kostka bulionu mięsnego
    200 g śmietany 30 %
    30 g mąki pszennej
    40 g masła
    20 g musztardy Dijon
    20 g sosu sojowego
    ½ małej cytryny - sok wyciśnięty z cytryny
    ¼ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego

    Dodatkowo
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Krem

Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobra wiadomość jest taka, że bez Thermomixa też możesz przygotować to danie i będzie równie smaczne. Potrzebujesz patelnie i garnek.
    Do miski wrzuć mięsko, wsyp bułkę tartą, wlej mleko, dodaj jajko, wsyp gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz i sól, całość wyrób ręką na jednolitą masę.
    Z mięsa uformuj małe klopsiki Ø 3 cm, układaj je na talerzu. Żeby łatwiej uformować klopsiki, nawilżaj dłonie pod bieżącym strumieniem wody.
    Do garnka wlej wodę, wlałam trochę więcej jak pół litra, wrzuć kostkę mięsną. Wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia.
    W między czasie na łyżce masła podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
    Całość przełóż do garnka z gotującą się wodą, następnie dodaj łyżkę masła i podsmaż klopsiki na rumiano, gdy będą rumiane przełóż klopsiki do garnka z gotującym się wrzątkiem i gotuj z 15 minut.
    Nie mieliłam ziela angielskiego, więc dodałam ziarna do wrzątku.
    Gdy klopsiki będą już dobre, wyjmij je z garnka na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby nie ostygły.
    Przejdź teraz do kolejnego etapu, czyli przygotowanie sosu.
    W małej miseczce wymieszaj trzepaczką rózgową śmietanę, mąkę, miękkie masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir i pieprz, całość i wlej do wrzątku.
    Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 – 10 minut.
    Danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami z wody, posypane natką pietruszki.

Porady

Składniki odmierzałam na kuchennej wadze. Ziele angielskie akurat nie miałam mielonego, więc dodałam w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować