Siekane kotleciki drobiowe z kurkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kotleciki siekane z piersi kurczaka można przygotować z różnymi dodatkami warzywnym lub z grzybami. Tym razem wybór padł na kurki. Kotleciki są równie smaczne na ciepło, jako danie główne, jak i na zimno, jako przekąska.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
    100 g oczyszczonych kurek świeżych lub mrożonych
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
    1 jajko
    pikantna przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Przekąski

Siekane kotleciki drobiowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy szczyptą soli i szczyptą pikantnej przyprawy do kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
  • 2. Kurki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut, osączamy, odciskamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki. Łączymy z mięsem, dodajemy zieloną pietruszkę, jajko i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje masy formując niewielkie kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurki Pierś z kurczaka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować