Kotleciki siekane z piersi kurczaka można przygotować z różnymi dodatkami warzywnym lub z grzybami. Tym razem wybór padł na kurki. Kotleciki są równie smaczne na ciepło, jako danie główne, jak i na zimno, jako przekąska.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mięsa z piersi kurczaka
100 g oczyszczonych kurek świeżych lub mrożonych
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
1 jajko
pikantna przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
olej do smażenia
Siekane kotleciki drobiowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy szczyptą soli i szczyptą pikantnej przyprawy do kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
2.Kurki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut, osączamy, odciskamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki. Łączymy z mięsem, dodajemy zieloną pietruszkę, jajko i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem.
3.Na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje masy formując niewielkie kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Komentarze