Siekane burgery z kurczaka z dodatkiem słonecznika

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, nieco odmienne domowe burgery z kurczaka. Dodatek słonecznika sprawia, że podczas jedzenia delikatnie chrupią. Dodatek natki pietruszki i czosnku granulowanego sprawia, że są bardzo aromatyczne. Polecam na pyszną kolację lub obiad. W sezonie grillowym możemy je przygotować na grillu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    2 łyżki łuskanego słonecznika
    1 ugotowana marchewka
    1 biała cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 pieczarki
    70 g żółtego ostrego sera
    ¼ czerwonej papryki
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
    2 łyżki kaszy manny
    Sól
    Pieprz
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Siekane burgery z kurczaka z dodatkiem słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Do mięsa wsypujemy łuskany słonecznik oraz posiekaną natkę pietruszki. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Pieczarki, ugotowaną marchewkę oraz żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę manną i przyprawy do smaku – sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Mięso wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować