1.Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej.
Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej masy
( delikatnie mieszając łyżką )
Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
2.Masa budyniowa:
odlać szklankę soku pysio, dodać budynie i dokładnie wymieszać. resztę soku zagotować, dodać rozprowadzone budynie i ponownie zagotować. Gorącą masę położyć na wystudzony biszkopt.
3.Na jeszcze ciepłą masę wyłożyć delicje.
4.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.
5.Wierzch:
2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta.
Porady
Ciasto należy dobrze schłodzić. Ja podaje je zawsze dopiero następnego dnia.
Komentarze