SHORBA ADS - egipska zupa z soczewicy

4.48 (183 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podróże mnie niesamowicie inspirują.

Zawsze wracam z głową pełna pomysłów.

Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ).

Z Egiptu również przewiozłam mnóstwo pomysłów w głowie i sercu.

Dziś zapraszam na pyszną zupę SHORBA ADS – jedną z najbardziej znanych ( oprócz mulochiji i labaneyi ) egipskich zup.

Bazuje ona tak jak większość dań kuchni arabskiej na roślinach strączkowych, dzięki czemu jest sycąca i zdrowa.

Połączenie aromatycznego bulionu z soczewicą oraz przyprawami tworzy fantastyczną całość, po której nie tylko wielbiciele podróży będą oblizywać się ze smakiem.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * soczewica czerwona – 300 g

    * kurczak ( skrzydełka lub udka ) – ok. 300 g

    * cebula biała – 2 szt

    * pomidory ( miękkie, soczyste ) – 4 szt

    * czosnek – 3 ząbki

    * oliwa z oliwek

    * kminek – 0,5 łyżeczki

    * cytryna

    * sól, pieprz

    * migdały/orzechy

    * natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Shorba ads - egipska zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na kurczaku gotujemy bulion. Migdały prażymy.

    Do wywaru dodajemy pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek oraz soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut.

    Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem.

    Sparzone pomidory obieramy ze skórki.

    Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny.

    Miksujemy na gładki krem, podajemy z migdałami/orzechami oraz pietruszką.

    Możemy dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować