Sezonowy torcik na zimno

0 (0 ocen)

Niezwykle oryginalne połączenie smaków. Torcik jest banalnie prosty w przygotowaniu i orzeźwiający , smaki wprost eksplodują w ustach.

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny
    1 galaretka cytrynowa
    200 g. truskawek
    1/2 pitaji
    1/2 owocu karamboli
    5-7 biszkoptów
    Dodatkowo:
    średniej wielkości miseczka lub mała tortownica , folia aluminiowa

Sezonowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
    Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać śmietanę , cukier oraz żelatynę.
    Owoce umyć osuszyć z truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.
  • owoce 2. Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć biszkopty a na nie truskawki. Ścianki ozdobić ścisło pitją oraz karambolą.
  • z białą czekoladą 3. Do miski wlać najpierw masę czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężnięcia.
  • gotowy torcik 4. Na wierzch masy czekoladowej ułożyć truskawki , kuleczki z pitaji oraz plasterek karamboli.
    Całość zalać tężejącą galaretką.
    Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężnięcia.
    Tak przygotowany torcik delikatnie wyjąć z foli aluminiowej , podważając ścianki nożykiem.
    Można podawać z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy