Bardzo szybki, prosty, smaczny i elegancki deserek z użyciem sezonowych owoców- raz, dwa i będzie gotowy!
5 min
Składniki:
-50 gram mąki- do wyboru, np. pszenna (może być też żytnia lub razowa- deser będzie wtedy zdrowszy),
-30 gram cukru brązowego,
-30 gram masła,
-garść płatków migdałów lub owsianych,
-sezonowe owoce, u mnie poziomki (garść do każdej kokilki),
-tłuszcz do wysmarowania kokilek
Sezonowe owoce pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki wysmarować tłuszczem, owoce (u mnie poziomki) ułożyć w kokilkach, cukier, mąkę, masło połączyć, aż do powstania dużych grudek, tą powstałą kruszonką posypać poziomki, kokilki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180* C na około 10 minut. Smacznego!
Porady
Do tego przepisu można użyć mrożonych owoców, można też użyć owoce, które straciły ładny wygląd
Komentarze